Семинар за изворни народни инструменти и песни (свирење и пеење)

Angelov, Goranco (2014) Семинар за изворни народни инструменти и песни (свирење и пеење). . (Unpublished)

[img]
Preview
Text
Програма за семинар за изворна музика и иснтрументи „Пеце Атанасовски“ 2014.pdf

Download (70Kb) | Preview
[img] Video
Слики семинар Прилеп 2014.wmv

Download (8Mb)

Abstract

Семинарот за изворни народни инструменти и песни се одржа во рамките на Фестивалот за народни инструменти и песни „Пеце Атанасовски“ - Долнени (Прилеп) во периодот од 3-5 јули 2014 год. Ова беше втор семинар на кој семинаристите имаа можност да се запознаат со вештините на свирење на народни инструменти потркепено со теоретски предавања поврзани со народните музички инструменти (потекло, изработка, употреба итн.) кое го водеше Доц. м-р Горанчо Ангелов и народно пеење каде покрај практичните предавања проф. д-р Ѓорѓи Ѓорѓиев укажуваше и на некои важни теоретски моменти поврзани со народното пеење. Ова е втор семинар кој ја опфаќа оваа проблематика а првиот семинар се одржа во 2002 год. кога предавачи беа истите професори. На семинарот учествуваа дваесетина учесници од Македонија, Бугарија и Грција. Дел од семинаристите за првпат се сретнаа со офатената тема а некои веќе имаа одредено искуство со инструментите и пеењето поради што целиот сминар имаше едно високо професионално музичко ниво. На крајот од семинарот семинаристите исполнија две песни кои ги совладаа за време на семинарот на самиот фестивал „Пеце Атанасовски“ 2014.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Goranco Angelov
Date Deposited: 12 Feb 2015 08:53
Last Modified: 12 Feb 2015 08:53
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12618

Actions (login required)

View Item View Item