Теренско истражување за време на одржувањето на фестивалот на Русалии во с. Секирник, Струмичко

Angelov, Goranco (2014) Теренско истражување за време на одржувањето на фестивалот на Русалии во с. Секирник, Струмичко. [Video] (Unpublished)

[img]
Preview
Text
Binder1.pdf

Download (1682Kb) | Preview
[img] Video
Русалии Секирник 2014.avi

Download (71Mb)

Abstract

Целта на истражувањето беше да се здобиеме со информации поврзани со русалиите во минатото и дали овие групи се задржале во живата традиција во денешно време. Учествуваа русалии од Секирник Р. Македонија и Петрич, Р. Бугарија. Русалиските групи во придружба на зурли и тапани претставија неколку русалиски игри кои во минатото се практикувале во некрстените денови од 6 до 18 јануари според христијанскиот календар.Програмата беше збогатена и со настап на културно-уметнички друштва а русалиските групи беа прифатени со големо воодушевување од страна на многубројната публика. Манифестациајта се одржа на 27 август 2014 год.

Item Type: Video
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Goranco Angelov
Date Deposited: 12 Feb 2015 08:52
Last Modified: 12 Feb 2015 08:52
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12576

Actions (login required)

View Item View Item