Народните музички инструменти во функција на етнотуризмот - со посебен осврт на зурлата и тапанот

Angelov, Goranco (2014) Народните музички инструменти во функција на етнотуризмот - со посебен осврт на зурлата и тапанот. Етнолог, 16. pp. 206-215. ISSN 1409-6404

[img]
Preview
Text
ETNOLOG 16 Goranco Angelov.pdf

Download (681Kb) | Preview

Abstract

Етнотуризмот претставува категорија во туризмот која е тесно поврзана со руралните средини кои сé уште, во време на општа глобализација успеале да зачуваат дел од старата наследена традиција. Во Македонија секој етнички предел се одликува со локални знаме-нитости и своја карактеристична музичка инструментална и вокална традиција кои се презентираат во различни форми како би привлекле голем број на туристи од земјава и странство што со себе повлекува и одредени бенефити за регионот во кој се одржуваат. Генерално, сметаме дека народното творештво може активно да се вклучи во промоција на кутурните вредности на земјава, а од друга страна, ова е начин да се мотивираат младите инструменталисти на народни инструменти во негување и чување на инструменталната традиција.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Goranco Angelov
Date Deposited: 10 Feb 2015 11:45
Last Modified: 10 Feb 2015 11:45
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12528

Actions (login required)

View Item View Item