Теренско истражување за време Пеливански натпревари во село Шутово, Кичевско

Angelov, Goranco (2014) Теренско истражување за време Пеливански натпревари во село Шутово, Кичевско. [Video] (Unpublished)

[img] Video
Пеливанско борење с. Шутово.mp4.wmv

Download (136Mb)
[img] Video
Pelivansko borenje 2014.mp4

Download (2235Kb)

Abstract

Пеливанските натпревари во Кичевското село Шутово се издвојуваа по бројот на пеливани кој што беше огромен а борбите траеја мошне долго. Музичката придружба ја сочинуваа три зурлаџиски состави (тајфи). Двете зурлаџиски тајфи беа од Кичево а едната од Тетово. Зурлаџиските тајфи од Кичево беа составени од по две зурли и два тапани а тајфата од Тетово беше составена од две зурли и три тапани. Пеливанските борби беа организирани по повод сунетисување на две деца од муслимнаска вероисповест. Самиот настан беше проследен од многубројни посетители кои уживаа во долготрајните и исцрпни борби помеѓу борачите-пеливани кои се натпреваруваа во неколку категории одредени според возраста и тежината на пеливаните. Имаше пеливани од Македонија, Бугарија, Албанија и Турција.

Item Type: Video
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Goranco Angelov
Date Deposited: 18 Feb 2015 12:40
Last Modified: 18 Feb 2015 12:40
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12482

Actions (login required)

View Item View Item