Теренско истражување за време на одвивањето на Галичка свадба с. Галичник (Западна Македонија)

Angelov, Goranco (2014) Теренско истражување за време на одвивањето на Галичка свадба с. Галичник (Западна Македонија). [Video] (Unpublished)

[img] Video
Галичка свадба 2014.wmv

Download (168Mb)
[img]
Preview
Image
20140713_090140.jpg

Download (3456Kb) | Preview
[img]
Preview
Image
20140713_091617.jpg

Download (3359Kb) | Preview
[img]
Preview
Image
20140713_091827.jpg

Download (3518Kb) | Preview
[img]
Preview
Image
20140713_091834.jpg

Download (3231Kb) | Preview
[img]
Preview
Image
20140713_092749.jpg

Download (3600Kb) | Preview
[img]
Preview
Image
20140713_103454.jpg

Download (3407Kb) | Preview

Abstract

Манифестацијата Галичка свадба која ова година (2014) се одржа по 41 пат се издвојуваше од претходните манифестација по тоа што имаше два пара младоженци односно, паралелно се одржаа две свадби. Нашиот интерес на ова истражување беше насочен кон музичката придружба во поглед на музичките инструменти како и свирачите кои имаат своја улога во текот на одвивањето на свадбата во с. Галичник, во минатото и денес. Музичката придружба на овогодинешната Галичка свадба ја сочинуваа 5 зурли и 5 тапани од Дебар. До одреден момент зурлаџиите настапуваа заедно а звучниот интензитет допринесуваше целиот настан да има посебен музичко-визуелен израз. По тргнувањето по невеста тие се одвоија во две групи од кои едната составена од три зурли и три тапана а другата од две зурли и два тапана. Зурлаџиското семејство Мајовци од Дебар е традиционална музичка придружба на галичката свадба. Зурлаџиите со кои имавме можност да зборуваме велат дека свирењето на Галичка свадба било традиција на нивните фамилии и дека пред нив свиреле нивните татковци и дедовци.

Item Type: Video
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Goranco Angelov
Date Deposited: 09 Feb 2015 13:55
Last Modified: 09 Feb 2015 13:55
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12424

Actions (login required)

View Item View Item