Теренско истражување за време на одвивањето на Пијанечко-малешевска свадба 2014 во Делчево (Источна Македонија)

Angelov, Goranco (2014) Теренско истражување за време на одвивањето на Пијанечко-малешевска свадба 2014 во Делчево (Источна Македонија). [Video] (Unpublished)

[img]
Preview
Text
Binder1.pdf

Download (2984Kb) | Preview
[img] Video
Пијанечко-малешевска свадба 2014.wmv

Download (172Mb)

Abstract

Автентичното музичко и играорно творештво кое се создавало на тлото на денешна Македонија претставува непресушен извор на со векови создаваното и таложено музичко и играорно фолклорно богатство. Оваа заоставштина од нашите предци мора да се зачува и да се негува и секако, да се промовира преку различни форми. Зачуваните извори кои говорат за некогашното одвивање на свадбите како настан исполнет со многубројни обреди надополнети со музички и играорни елеменети овозможуваат нивна реконструкција и автентично презентирање пред поширокиот аудиториум. Пијанечко-Малешевската свадба како организирана манифестација од страна на Општина Делчево има за цел да ја популаризира свадбата од минатото во овој регион. Свадбата како настан не беше организирана поединечно а самата манифестација опфаќаше и настапи на културно уметнички друштва кои на организирана сцена презентираа дел од нивниот играчки репертоар. Свадбата отпочна од центарот на градот каде што и заврши со заедничко оро на сите учесници.

Item Type: Video
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Goranco Angelov
Date Deposited: 09 Feb 2015 10:59
Last Modified: 09 Feb 2015 10:59
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12417

Actions (login required)

View Item View Item