Јазична археологија

Nikolovska, Violeta (2015) Јазична археологија. Филолошки студии, 13 (2). pp. 139-145. ISSN 18576060

[img]
Preview
Image
viki.JPG

Download (115Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
spisanie.pdf

Download (248Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
ЈАЗИЧНА АРХЕОЛОГИЈА копија.pdf

Download (404Kb) | Preview
Official URL: http://philologicalstudies.org/index.php?option=co...

Abstract

Во трудот како многупати до сега ќе го поставиме прашањето што е јазикот? Врската на јазикот со народот, јазикот го доведува во врска со генетиката. Ќе се задржиме на синхронијата и дијахронијата во јазичните истражувања. Синхронијата и дијахронијата во контекст на науката за живите организми. Ќе се осврнеме на дијахронијата во синхронијата. Ќе го поставиме прашањето што ни открива јазикот? Како да го читаме? Така доаѓаме до поимот (метафоричен) јазична археологија.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Violeta Nikolovska
Date Deposited: 04 Feb 2015 14:28
Last Modified: 21 Jan 2016 10:36
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12347

Actions (login required)

View Item View Item