Ставовите на наставникот и личните афинитети – детерминанти за ефикасна реализација на физичкото воспитание

Popeska, Biljana (2013) Ставовите на наставникот и личните афинитети – детерминанти за ефикасна реализација на физичкото воспитание. In: Научно - стручна трибина „Наставникот – некогаш, денес, утре “, 04 Oct 2013, Stip, R. Makedonija. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
ТРИБИНА 2013 Ден на учителот Штип.pdf

Download (515Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Попеска Трибина 2013 СТАВОВИТЕ НА НАСТАВНИКОТ И ЛИЧНИТЕ АФИНИТЕИ.pdf

Download (472Kb) | Preview

Abstract

Ставовите како предиктор на однесувањето и активностите на луѓето и личните афинитети и интереси, како компоненти на личноста на наставникот, се едни од клучните фактори за ефикасната реализација на воспитно – образовниот процес. Во трудот, се разработени ставовите и интересирањата на воспитувачите и наставниците, во однос на физичката активност како детерминанти на успешното планирање, организирање и реализирање на насочената активност по физичко воспитание, односно наставата по ФЗО, но и на одговорноста и улогата која ја има наставникот како модел на децата, во креирањето на навики за здрав и активен живот, реализирањето на целите и задачите на физичкото воспитание, во насока на формирање на комлетна и сестрано развиена личност.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Biljana Popeska
Date Deposited: 05 Feb 2015 10:27
Last Modified: 05 Feb 2015 10:27
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12286

Actions (login required)

View Item View Item