Потрошувачко однесување на демографските генерации во услови на намален наталитет, со осврт на Македонија и Русија

Stojovska, Natasa and Miceski, Trajko (2014) Потрошувачко однесување на демографските генерации во услови на намален наталитет, со осврт на Македонија и Русија. Меѓународен дијалог: Исток - запад (култура, славјанство и економија), 1. pp. 439-442. ISSN 978-608-4689-04-1

[img]
Preview
Text
N.Stojovska,T.Miceski-Trud-Sv.Nikole.pdf

Download (569Kb) | Preview

Abstract

Статистичките податоци за движењето на популација на светско ниво укажуваат на сè позабавено темпо на раст. Всушност, трендот на самоуништување, изразен преку намалување на наталитетот на светското население, станува сè поинтензивен. Неизбежни последици од овој тренд се намален број на живородени деца, а со тоа намалување на помладата, а зголемување на постарата генерација. Во денешните глобални услови на живеење, промените кај двата засегнати демографски сегмента, се проследени со промени и во нивното однесување како потрошувачи.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Natasa Stojovska
Date Deposited: 03 Feb 2015 13:44
Last Modified: 03 Feb 2015 13:44
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12285

Actions (login required)

View Item View Item