Персоналниот данок на доход во современите држави и во Р.Македонија

Iljov, Blagoja (2014) Персоналниот данок на доход во современите држави и во Р.Македонија. Masters thesis, Goce Delcev University, Stip.

[img]
Preview
Text
персоналниот данок на доход во P.Mакедонија и во современите држави.pdf

Download (1563Kb) | Preview

Abstract

Даноците се задолжителна давачка која ја плаќаат физичките и правните лица поради тоа што оставриле некој приход или поседуваат некој имот. Основна нивна функција е фискалната функција, но тие се користат и за сузбивање на инфлацијата, социјални и економски цели. Преку нив обично се прибираат од 30 до 40% од општествениот производ во една држава. Персоналниот данок на доход е директен данок кој што е застапен во даночните системи. Со овој данок се врши оданочување на доходот кој што го оставрило физичкото лице, односно, се оданочуваат сите приходи што тоа лице ги остварило од различни основи (плата, пензија, од имот, дивиденди, капитални добивки, вклучувајќи ги и приходите што се остварени во странство). Што значи, предмет на оданочување се нето приходите на физичкото лице, освен приходите кои се изземени од оданочување. За оданочувањето на приходите на физичките лица се применуваат два начина: - Оданочување на целокупниот доход со еден данок и - Одделно оданочување на различни приходи. Во Р.Македонија се оданочуваат следниве видови приходи за физичките лица: 1) лични примања; 2) приходи од самостојна дејност; 3) приходи од имот и имотни права; 4) приходи од авторски права и права од индустриска сопственост; 5) приходи од капитал; 6) капитални

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Katerina Hadzi-Vasileva
Date Deposited: 03 Feb 2015 13:41
Last Modified: 03 Feb 2015 13:41
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12283

Actions (login required)

View Item View Item