Реализација на наставата по физичко и здравствено образование преку примена на нестандардни справи и реквизити

Popeska, Biljana and Mitevska Petruseva, Katerina (2014) Реализација на наставата по физичко и здравствено образование преку примена на нестандардни справи и реквизити. In: Меѓународна научно - стручна конференција Современото воспитание и образование - Состојби, предизивици и перспективи, May 2014, Stip, R. Makedonija.

[img]
Preview
Text
Нестандардни средства и реквизити ФЗО.pdf

Download (950Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Зборник Штип конференција 2014.pdf

Download (792Kb) | Preview

Abstract

Справите и реквизитите имаат значајна улога во процесот на реализација на наставата по ФЗО, односно насочената активност по ФВ. Примената на соодветните справи и реквизити има клучна улога во степенот на ангажирање на децата на часот по ФЗО директно влијаат на интензификацијата на часот и активноста по ФВ и ефикасноста на истите. Во трудот се презентирани нестандардни средства, односно справи и реквизити кои може успешно да се применат во реализацијата на содржините по физичко воспитание. Детално е објаснета нивната примена во реализацијата на наставните содржини по ФЗО, со што се олеснува наставниот процес и се овозможува надминување на проблемите кои се поврзани со недостатокот на технчка опрема и реквизити. Примената на овие нестандардни средства и реквизити ја поттикнува креативноста кај наставниците, воспитувачите и децата и овозможува воспоставување на соодветни корелациско - интеграциски врски меѓу физичкото воспитание и останатите предмети.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Biljana Popeska
Date Deposited: 05 Feb 2015 10:29
Last Modified: 05 Feb 2015 10:29
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12282

Actions (login required)

View Item View Item