Појава на синдромот на професионално согорување кај наставниците

Mitevska Petruseva, Katerina and Popeska, Biljana (2014) Појава на синдромот на професионално согорување кај наставниците. In: Меѓународна научно - стручна конференција Современо воспитание и образовани - „Состоби, предизвици и перспективи“, May 2014, Stip, R. Makedonija.

[img]
Preview
Text
Митевска - Петрушева& Попеска Појава на синдромот на п рофесионално согорување кај наставниците (1).pdf

Download (550Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Зборник Штип конференција 2014.pdf

Download (792Kb) | Preview

Abstract

Како резултат на честите промени во воспитно – образовниот систем, новите барања кои се поставуваат пред наставниците и потребата од стекнување на нови вештини и способности, од една страна и одликите на наставничката професија од друга страна, испреплетено со неопходноста од постојана комуникацијата со сите вклучени субјекти, придонесуваат наставниците постојано да бидат изложени на стрес на своето работно место. Со тоа физички и емоционално се исцрпува организмот, што значително ја намалува мотивацијата за работа на наставникот. Ваквата состојба доведува до појава на синдромот на професионално согорување кај наставниците, познат уште како burnout. Познавањето на неговата суштина, факторите кои доведуваат до оваа појава, симптомите преку кои се манифестира, како и знаењата за начините на превенција, може да придонесе да се намали изложеноста на наставниците на стрес, а со тоа да се влијае и врз намалување на можноста за појава на професионално согорување.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Biljana Popeska
Date Deposited: 05 Feb 2015 10:28
Last Modified: 05 Feb 2015 10:28
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12280

Actions (login required)

View Item View Item