Процена на различни генотипови полјоделски култури во системот на органско земјоделско производство

Mihajlov, Ljupco and Karov, Ilija and Trajkova, Fidanka and Markova Ruzdik, Natalija and Zlatkovski, Vasko (2014) Процена на различни генотипови полјоделски култури во системот на органско земјоделско производство. [Project]

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ljupco.mihajlov_Desktop_GDU_PROJECT_MIHAJLOV_2014.pdf

Download (2185Kb) | Preview
Official URL: http://scholar.ugd.edu.mk/ljupcomihajlov/software

Abstract

Иновациите во земјоделството во претходните 4–5 децении, генерално се поттикнувани од аспект на високите приноси и профитот на фармите, што резултира со високи приходи, но исто така и со голем број на негативни странични ефекти врз животната околина. Во 1991 година во Европската Унијабеше усвоена Регулатива на Советот бр. 2092/91 (EECNo. 2092/91). Првите почетоци на органското земјоделско производство во Република Македонија се бележат кон крајот на `90 години од минатиот век. Во април 2004 година Собранието го усвои Законот за органско земјоделско производство (Службен весник бр. 16/2004), додека при крајот на 2009 завршени се активностите за усогласување на Законот за органско земјоделско производство со новата регулатива на Заеднцата (834/2007) и Собранието на Р.М. го усвои новиот Закон (Сл.весник на РМ 146/09).

Item Type: Project
Subjects: Agricultural Sciences > Agricultural biotechnology
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Ljupco Mihajlov
Date Deposited: 03 Feb 2015 11:20
Last Modified: 23 Feb 2015 12:49
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12266

Actions (login required)

View Item View Item