Образованието и воспитанието во современите општества

Petrovski, Vlado and Koceva, Daniela (2013) Образованието и воспитанието во современите општества. Зборник на трудови од научно-стручна расправа на тема „Образованието и воспитанието - од традиција до современост“. pp. 22-26. ISSN 978-9989-147-96-8

[img]
Preview
Text
selection (3).pdf

Download (710Kb) | Preview

Abstract

Апстракт: Во современото општество образованието сѐ повеќе се интернационализира и добива сѐ повеќе интернационални образовни стандарди и тенденции кои добиваат предност во однос на тенденциите на културно и образовно раздвојување. Училиштата стануваат сѐ повеќе и повеќе современи. Образованието без воспитанието ја губи својата педагошка вредност. Воспитанието го карактеризира насоченост, намера и идејност со што можеме да кажеме дека воспитанието и образованието се поврзани. Овие постапки не можат да се поделат така што не можеме да разбереме состојба во која поединецот се воспитува во еден период, во друг да се образува и во некој следен период се обучува. Клучни зборови: образование, воспитание, општество, современо

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Daniela Koceva
Date Deposited: 05 Feb 2015 15:13
Last Modified: 05 Feb 2015 15:13
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12240

Actions (login required)

View Item View Item