Вклученост на децата со посебни образовни потреби во редовните групи во детската градинка

Bocvarova, Jadranka and Sivevska, Despina (2014) Вклученост на децата со посебни образовни потреби во редовните групи во детската градинка. In: X Симпозијум са међународним учешћем „Васпитач у 21 веку“, 28-29 March 2014, Висока школа за васпитаче струковних студија, Aлексинац, Србија.

[img]
Preview
Text
despina 2.pdf

Download (588Kb) | Preview

Abstract

Денес, се поактуелно и се почесто, јавно дискутирано е прашањето за вклученост на децата со посебни образовни потреби во редовната настава, почнувајќи од предучилишната установа, па до основните и средните училишта. Меѓутоа, ова прашање со себе носи и отвора бројни други прашања кои треба да бидат одговорени, како и многу проблеми кои треба да бидат решени за да имаме соодветна вклученоста на децата со посебни образовни потреби во редовните групи во детските градинки и училиштата. Со цел да согледаме каква е ситуацијата кај нас, во однос на вклученоста на децата со посебни образовни потреби во редовните групи во детските установи, во февруари 2014 година спроведовме истражување во две детски градинки во Штип, Република Македонија. Во истражувањето беа опфатени вкупно 46 воспитувачи. За воспитувачите беше изработен соодветен прашалник преку кој се обидовме: да ја согледаме нивната информираноста за карактеристиките на децата со посебни образовни потреби, да го видиме нивото на соработка на воспитувачите со стручните служби и со родителите на децата со посебни образовни потреби, соработката и односот на останатите деца кон овие деца.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Uncontrolled Keywords: деца со посебни образовни потреби, инклузија, детска установа, воспитувачи.
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Despina Sivevska
Date Deposited: 02 Feb 2015 10:00
Last Modified: 02 Feb 2015 10:00
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12208

Actions (login required)

View Item View Item