Националната гастрономија како дел од туристичката понуда во Република Македонија

Taskov, Nako and Dimitrov, Nikola and Metodijeski, Dejan (2010) Националната гастрономија како дел од туристичката понуда во Република Македонија. In: Меѓународен симпозиум за етнологија, Македонско етнолошко друштво, 20-21 Sept 2010, Штип.

[img] Text
Nacionalnata gastronomija kako del od turistickata ponuda vo R.Makedonija.pdf

Download (205Kb)

Abstract

Предмет на овој труд е улогата која ја има националната гастрономија како составен дел од туристичката понуда на Република Македонија. Гастрономијата се разгледува како дел од материјалната култура, дел од културното наследство. Во тој контекст се наведени неколку примери на влијанија од други народи врз карактерот на националната кујна. Опфатени се и организацијата и карактеристиките на послужувањето ва националните ресторани како понуда на гастрономското наследство и посочени се неколку примери на вакви ресторани.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Other humanities
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Dejan Metodijeski
Date Deposited: 20 Nov 2012 14:32
Last Modified: 13 Nov 2013 13:47
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1213

Actions (login required)

View Item View Item