Специјални минирања во раздробени зони при добивање на мермерни блокови

Dambov, Risto and Stojceski, Igor (2014) Специјални минирања во раздробени зони при добивање на мермерни блокови. In: VII Стручно советување на тема: Технологија на подземна и површинска експлоатација на минерални суровини Подекс – Повекс ’14, 14–15 Nov 2014, Radovis, Macedonia.

[img]
Preview
Text
3. PODEX, Seizmika - SIVEC.pdf

Download (589Kb) | Preview

Abstract

Со цел за растресување на неквалитетните зони и зоните со присутни пукнатини се врши дупчење и минирање на овие зони. Пред самото минирање се оконтурува блокот за минирање со правење на резови со дијамантски жични пили и со потсек со каменорезна машина или со дијамантски жични пили. На овој начин се врши одделување на блокот за минирање од цврстата мермерна маса при што се врши заштитување на здравиот квалитетен дел од мермерната маса од ефектите од минирање како што се детонаторскиот ударен бран и од сеизмичкото дејство. За намалување на сеизмичките потреси на околниот мермерен масив се применува нонел систем за иницирање со сите негови елементи и предности кои ги има. Клучни зборови: Мермер, минирање, растресени зони, нонел систем, сеизмички потреси

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Risto Dambov
Date Deposited: 26 Jan 2015 13:53
Last Modified: 26 Jan 2015 13:53
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12069

Actions (login required)

View Item View Item