Почетоци и развој на штипската анестезија

Josimovska, Verica and Eftimova, Biljana (2014) Почетоци и развој на штипската анестезија. In: V Конгрес на македонските анестезиолози (со меѓународно учество), 2-5 Oct 2014, UKIM - Skopje, Macedonia.

[img]
Preview
Text
ZBORNIK NA TRUDOVI naslovna.pdf

Download (209Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
5 ti KONGRES NA MAKEDONSKITE ANESTEZIOLOZI - sodrzina.pdf

Download (320Kb) | Preview
[img] Text
ПОЧЕТОЦИ И РАЗВОЈ НА ШТИПСКАТА АНЕСТЕЗИЈА.doc

Download (1316Kb)

Abstract

Трудот го обработува периодот на почетоците и развојот на анестезиолошката дејност во Штип. Опфатено е времето на создавање и развиток на Хируршката служба каде долги години припаѓала и анестезијата како нејзин составен дел. Собраниот материјал и направените истражувања упатуваат на заклучок дека овие почетоци датираат од времето на формирањето на Окружната болница во Штип , во 1919 година и првите направени операции во овој регион.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Verica Josimovska
Date Deposited: 26 Jan 2015 11:18
Last Modified: 26 Jan 2015 11:18
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11998

Actions (login required)

View Item View Item