Хајри Мате Дике

Janevski, Vladimir (2014) Хајри Мате Дике. [Video]

[img] Video
HARA MA TI DIKE.mp4

Download (81Mb)

Abstract

Во сценската адаптација прикажана е ромска свадба од градот Скопје. Карактеристично е опејување на невестата и придружбата на сватовите како и дарувањето на невестата. Обредните примери како и носијата потекнуваат од крајот на 19 и почетокот на 20 век.

Item Type: Video
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Vladimir Janevski
Date Deposited: 09 Feb 2015 11:00
Last Modified: 09 Feb 2015 11:00
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11870

Actions (login required)

View Item View Item