Глувонемите ора, нивната стилска и морфолошка анализа

Janevski, Vladimir (2014) Глувонемите ора, нивната стилска и морфолошка анализа. Македонски фолклор, 36 (69). ISSN 0542-2108

[img]
Preview
Text
GLUVONEMITE ORA.pdf

Download (135Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
ГЛУВОНЕМИТЕ ОРА... ВЛАДИМИР ЈАНЕВСКИ.pdf

Download (470Kb) | Preview

Abstract

Глувонемите ора во Македонија носат траги од постари културни особености. Се играат без музичка придружба и се сретнуваат во три Етнокорелошки подрачја.Во статијата обработени се осум ора без музичка придружба и тоа од: Западното играорно подрачје, Југозападното играорно подрачје и Источното играорно подрачје. Називите на ората се: старо оро селско, глувонемо, повратешко, к’лц нога, св. Јованско, немско, глуво оро, мученката и комитско.Авторите кои ја истражуваат оваа проблематика ретко ги споменуваат но сепак има оставено малку податоци кои можат да бидат база за научно истражувачка работа.Од фолклорните ансамбли во Републиката, единствено два ансамбла ги имаат на репертоарот, но овие ора не се носители на репертоарскиот дел во програмата.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Vladimir Janevski
Date Deposited: 10 Feb 2015 10:39
Last Modified: 07 Aug 2015 09:35
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11867

Actions (login required)

View Item View Item