Народните ора прикажани во текстилното народно творештво

Janevski, Vladimir (2014) Народните ора прикажани во текстилното народно творештво. Етнолог, 16. ISSN 1409-6404

[img]
Preview
Text
ETNOLOG 16 Janevski Vladimir.pdf

Download (499Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
ETNOLOG 16 Janevski Vladimir.pdf

Download (522Kb) | Preview

Abstract

Орската традиција како сегмент од духовната култура е форма која помалку е апсолвирана во научните кругови. Во оваа тема ќе се даде осврт на орската традиција прикажана во текстилната орнаментика. Примероци од вакви претстави се сретнуваат по делови од народните носии, делови за украсување, килими итн. Орнаметиката се изведувала во техника на ткаење и везење. Терминологијата на орнаментите е разновидна но најчесто се сретнува со називите; девојчиња, момичиња, кукли итн. Застапеноста на вакви орнаменти е низ цела Македонија а примероците потекнуваат од крајот на 19 и почетокот на 20 век.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Vladimir Janevski
Date Deposited: 10 Feb 2015 10:32
Last Modified: 10 Feb 2015 10:35
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11866

Actions (login required)

View Item View Item