Реквизите при изведба на орската традиција

Janevski, Vladimir (2014) Реквизите при изведба на орската традиција. Балканската култура низ призмата на фолклористичкото - етнолошките истражувања. pp. 349-356. ISSN 978-9989-642-84-5 (In Press)

[img]
Preview
Text
Реквизити при изведба....pdf

Download (395Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Rekviziti.pdf

Download (468Kb) | Preview
Official URL: http://ifmc.ukim.mk/

Abstract

Во македонската традиционална играорна култура, поточно при изведбата на традиционалните ора учесниците во овој културен феномен честопати користеле разни реквизити. Овие реквизити можеле да бидат со најразлично потекло како: дрво, стакло, волна, памук и сл. Терминологија со која се насловени овие реквизите се: к’лчка, балта, чадр, стапче, шервета, китка, ќустек, крпа, змија, ризле, миндиљ, шамивче итн Истите служеле за одредување на правецот на орото, формата, обликот и темпото. Имале одредено апотропејско значење, но имале и функција на истакнување на индивидуата од социјалната група.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Vladimir Janevski
Date Deposited: 11 Feb 2016 11:13
Last Modified: 11 Feb 2016 11:13
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11865

Actions (login required)

View Item View Item