Учење преку правење - работилници. Проект: „Оживување на културното наследство во прекуграничниот регион меѓу Бугарија и Македонија"

Nacev, Trajce and Nikolov, Gordan (2014) Учење преку правење - работилници. Проект: „Оживување на културното наследство во прекуграничниот регион меѓу Бугарија и Македонија". [Project]

[img]
Preview
Text
Ozivuvanje_na_kulturnoto_nasledstvo_Штип_-_Blagoevgrad .pdf

Download (470Kb) | Preview

Abstract

Проектот " учење преку правење" претставува основа за развој и промоција на традиционалните вредности преку практични работилници (workcamp обуки )кои за основна цел имаат укажување на потенцијалите кои ги пружа културното наследство и негово поврзување со бизнис секторот, ревитализација на традиционални занаети и нивна деловна промоција. Овој модел е конципиран со замисла да создаде работна околина за млади кои со помош на обучувачи (познавачи на традиционалните занаети и развој на регионален туризам преку развивање на проектни идеи), ќе оспособат млади луѓе од Општината Штип кои ќе создаваат предмети, домашни изработки и сувенири инспирирани од македонската традиција, односно од локалното културно наследство на подрачјето на општината Штип преку развој на проекти со одржлив развој.

Item Type: Project
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 29 Dec 2014 14:35
Last Modified: 29 Dec 2014 14:35
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11861

Actions (login required)

View Item View Item