Оживување на културното наследство во прекуграничниот регион на Општина Штип Р. Македонија и Општина Благоевград Р. Бугарија

Nacev, Trajce (2014) Оживување на културното наследство во прекуграничниот регион на Општина Штип Р. Македонија и Општина Благоевград Р. Бугарија. [Project] (In Press)

[img]
Preview
Text
I del - Sobranie- Studija.pdf

Download (468Kb) | Preview

Abstract

Поднебјето на Општина Штип изобилува со археолошки наоди, кои сведочат за традиционалните занаети од кои најпознати во минатото биле: кожарството, шарлаганџиството (добивање масло од семе од афион и од сусам), абаџиството, мутафчиството, чохаџиството, кумурџилак, самарџиство, папуџиство, ковачкиот занает и грнчарството. Занаетчиите биле организирани во моќни еснафи, кои имале првостепена улога во општествениот живот на градот . Овие занаети денес не постојат (освен ковачкиот) односно се замрени и треба да се возобноват и стават во служба на граѓаните. Гранчарството го избравме како најпогоден занает на кој може да се примени моделот учење преку правење поради можноста која ја пружа глината како материјал со кој може лесно практично да се работи, а истотака и долгата традиција на локална изработка на грнчарски предмети за што сведочат како археолошките наоди така и предметите од етнолошката збирка сместена во Музејот на град Штип. Инаку треба да се напомене дека Св. Спиридон заштитникот на штипските занаетчии према традицијата е и заштитник на грнчарите, што укажува за корените на овој занает во нашиот крај. Интересот за примена на моделот кај младите е огромен бидејки преку ваков тип на практична обука покрај развојот на нивните креативни капацитети, ќе се отворат и работни места.

Item Type: Project
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 29 Dec 2014 14:32
Last Modified: 29 Dec 2014 14:32
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11860

Actions (login required)

View Item View Item