Пајонски населби, утврдувања и некрополи по текот на р. Брегалница

Nacev, Trajce (2014) Пајонски населби, утврдувања и некрополи по текот на р. Брегалница. [Project]

[img]
Preview
Text
Pajonija.pdf

Download (1223Kb) | Preview

Abstract

Овој истражувачки проект ќе опфати археолошки истражувања на локалитети и некрополи како и поединечни движни наоди на просторот по целото течение на реката Брегалница. Хронолошки и културно периодот на Пајонската држава и нејзиниот најголем подем во археолошката наука се совпаѓа со развиеното Железно време ИИ, односно од 7 - 5 век п.н.е. Периодот се карактеризира со големи утврдени населби со развиена урбана структура, додека со истражувањето на некрополите ќе бидат опфатени рамните некрополи и тумуларното погребување, особено во горниот и средниот тек на реката Брегалница. Од досегашните истражувања констатирана е голема концентрација на тумули покрај патните комуникации, кои овој простор го поврзувале со околните, на што индицира и густата населеност на брегалничкиот басен во овој период. Во развиената Пајонска држава постоеле едни од најраните монетоковач-ници, како на пример на племето Дерони, кое било населено околу реката Брегалница и со лоза на кралеви кои се крунисувале во Астибос, односно денешна Брегалница. Методолошки, истражувањата ќе се одвиваат по фази и тоа по пат на рекогносцирање и сондажни ископувања заради утврдување на хоризонталната и вертикалната стратиграфија на културните нивои и слоеви на живеење. Со истражувањето на некрополите ќе се добие прецизно хронолошко дефинирање на пајонската култура која е уникатна и препознатлива само на просторите на Република Македонија. Со рекогносцирањето и теренската проспекција ќе бидат пронајдени движни наоди и ќе се убицираат нови локалитети.

Item Type: Project
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 29 Dec 2014 12:43
Last Modified: 29 Dec 2014 12:48
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11856

Actions (login required)

View Item View Item