Мапирање на културното наследство во општина Карбинци Република Македонија и општина Струмјани Република Бугарија

Nacev, Trajce (2014) Мапирање на културното наследство во општина Карбинци Република Македонија и општина Струмјани Република Бугарија. [Project]

[img]
Preview
Text
Karbinci пдф.pdf

Download (5Mb) | Preview

Abstract

Изборот на културното наследство, направено е за време на кабинетското истражување, притоа водејќи сметка да бидат вклучени сите периоди, прикажувајќи го развојот на општината преку населбите создавани низ вековите, врз основа на следните критериумии: - Спазувајќи ја класификацијата на културно наследство, од општ интерес со Решение на споменик на култура. - Културно наследство кое врз основа на добиените резулати од досегашните систематски или заштитни археолошки истражувања, е валоризирано и е потенцијален кандидат за добивање на Решение за споменик на културата на Р.Македонија. - Културно наследство кое е од големо значење за културниот идентитет не само за општина Карбинци туку и за Р.Македонија. - Културно наследство (археолошко наоѓалиште), кое врз основа на претходни сондажни археолошки истражувања, има потенцијал за понатамошни археолошки истражувања. - Патна ифраструктура до културното наследство или до негова непосредна близина, како еден од главните услови за развој на туризам во општината.

Item Type: Project
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 29 Dec 2014 14:30
Last Modified: 29 Dec 2014 14:30
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11854

Actions (login required)

View Item View Item