Република Македонија и Евроинтеграцијата

Stojanov, Stojance (2014) Република Македонија и Евроинтеграцијата. Masters thesis, Goce Delcev University, Stip.

[img]
Preview
Text
Магистерски труд Стојанче Стојанов.pdf

Download (1855Kb) | Preview

Abstract

Европската унија претставува широко семејство на демократски европски држави кои преку меѓусебно изразена политичка и економска волја и соработка се стремат кон обезбедување на траен мир и просперитет. Унијата е засновна на владеење на правото. Тоа значи дека секој чекор што го направила Европската унија се заснова врз спогодбите што се одобрени од сите земји на Унијата на доброволен и демократски начин. Основна стратешка цел на Република Македонија е да стане дел од глобална заедница наречено Европска унија. Темелејќи се врз широкиот општествен и политички консензус, непосредна цел на Република Македонија, како земја-кандидат, е што побрзо добивање датум за започнување на преговори за членство во Европската унија. Република Македонија континуирано ги гради капацитетите за евроинтегративниот процес и ја изразуваат својата целосна политичка и административна подготвеност за активно и ефикасно учество во преговорите за полноправно членство во Европската унија. Клучни зборови: евроинтеграција, политички и економски критериуми, принципи, одлуки, институции, право, стратегија, прашања, анкетен прашалник.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Katerina Hadzi-Vasileva
Date Deposited: 26 Dec 2014 12:06
Last Modified: 26 Dec 2014 12:06
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11845

Actions (login required)

View Item View Item