Говорни чинови: барање, заблагодарување, извинување, приговарање

Kusevska, Marija and Trajkova, Zorica and Neskovska, Silvana and Smickovska, Fanija (2014) Говорни чинови: барање, заблагодарување, извинување, приговарање. Академски печат, Скопје. ISBN 978-608-231-143-2

[img]
Preview
Text
Korica.pdf

Download (1973Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Говорни чинови.pdf

Download (444Kb) | Preview

Abstract

Говорните чинови, како дел од дисциплината прагматика, претставуваат основа за усната комуникацијата во општеството. Секој разговор се состои од говорни чинови преку кои вршиме разни комуникациски функции: соопштуваме, молиме, прашуваме, наредуваме, се извинуваме, се согласуваме, се заблагодоруваме, и сл. Проучувањето на говорните чинови ги открива загатките на комуникацијата и ја подига нашата свесност за силата на зборот. Во оваа книга се разгледуваат комуникациските и културните аспекти на говорните чинови и нивната важност при изучувањето странски јазици. Книгата Говорни чинови: барање, заблагодарување, извинување, приговарање во англискиот и во македонскиот јазик се состои од теориски дел и четири детални истражувања на говорните чинови во англискиот и во македонскиот јазик: изразување барање, заблагодарување, извинување и приговарање. Покрај откривање на механизмите на овие чинови, се дава и објаснување за јазичното однесување на припадниците од различни култури. Со оглед на тоа што книгата претставува прв труд од областа на говорни чинови во Р. Македонија, нејзиниот продонес за развојот на меѓукултурната и општата прагматика е непроценлив за јазичните истражувања во нашата земја.

Item Type: Book
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Kusevska
Date Deposited: 26 Dec 2014 12:38
Last Modified: 26 Dec 2014 12:38
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11844

Actions (login required)

View Item View Item