Cooperation of the Republic of Macedonia with the Institute of Reference Materials and Measurements, Belgium (Соработка на Република Македонија со Институтот за референтни материјали и мерења - ИРММ, Белгија)

Kostik, Vesna (2012) Cooperation of the Republic of Macedonia with the Institute of Reference Materials and Measurements, Belgium (Соработка на Република Македонија со Институтот за референтни материјали и мерења - ИРММ, Белгија). In: JRC Information day, 26 Sept 2012, Skopje, Macedonia. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
JRC programa.pdf

Download (377Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
info day prezentacija.pdf

Download (376Kb) | Preview

Abstract

Соработката на Република Македонија со Институтот за референтни материјали и мерења (IRMM) од Белгија се одвива преку програмата на обуки од областа на примена на метрологија во хемијата (Training in Metrology in chemistry - TrainMiC). ТrainMiC претставува Европска програма за континуирана едукација , координирана од страна на IRMM, а со цел да се овозможи запознавање и примена на Европското искуство од областа на метрологија во хемијата преку мрежа на национални тимови. Националните тим на Република Македонија се состои од национален тим лидер и национални тренери, кои доаѓаат од јавните институции, кои се вклучени во процесот на хемиски анализи на храна, вода, животна средина и др. Задачите на националниот тим лидер заедно со членовите на националниот тим е да го пренесе знаењето од областа на метрологијата во хемијата, на сите заинтересирани и инволвирани во процесот на изведување на хемиски анализи во различни области како: храна, вода, почва и др., Начин на пренесување на знаењето е преку тренинг семинари со теоретски предавања и практични вежби, од страна на стручни лица од соодветните области, а во согласност со меѓународно усвоените стандарди

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Vesna Kostik
Date Deposited: 26 Dec 2014 12:04
Last Modified: 26 Dec 2014 12:04
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11843

Actions (login required)

View Item View Item