Просторно-популациски карактеристики на населбите од ридско - планинските области во Република Македонија

Dimitrov, Nikola (2014) Просторно-популациски карактеристики на населбите од ридско - планинските области во Република Македонија. Географски разгледи, Македонско географско друштво - Скопје (47). pp. 45-59. ISSN 1409-908X UDK91

[img]
Preview
Text
00-Prvi-Stranici, Impresium - Geografski razgledi, kniga 47, 2013.pdf

Download (74Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Никола В. Димитров,(2013)-Просторно-популациски карактеристики на населбите од ридско-планинските области во Република Македонија.pdf

Download (232Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Географски разгледи%2Cкнига 47%2C2013%2CСодржина.pdf

Download (344Kb) | Preview

Abstract

Во трудот се наведени основни популациско-просторни карактеристики на населбите од ридско-планинските подрачја по статистички плански регио- ни. Главно место во текстот има бројот и поделбата на населбите по површи- на и по големина по број на жители. Во оформување на ракописот е користен статистичко-квантитативен метод од кој произлегуваат извесни резултати и заклучоци. Составен дел на ракописот се повеќе табели, кои содржат подато- ци за понатамошни истражувања. Заклучните размислувања се насочени кон утврдување на причините и на последиците од состојбата во која се наоѓа најголем дел од ридско-планинските населби и области во Република Маке- донија и давање насоки за надминување на дел од проблемите. Клучни зборови: демогеографија, населби, ридско-планински области, стра- тегија.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Social and economic geography
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Nikola Dimitrov
Date Deposited: 26 Dec 2014 08:59
Last Modified: 04 Aug 2015 09:47
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11841

Actions (login required)

View Item View Item