Интерпретациски проблеми на избрани дела за клавишни инструменти од Ј. С. Бах. Скопје: МИЦ.

Skarik, Milica (2014) Интерпретациски проблеми на избрани дела за клавишни инструменти од Ј. С. Бах. Скопје: МИЦ. MIC, Skopje. ISBN 978-608-65218-5-1

[img]
Preview
Text
Naslovna korica na kniga za Bach11.pdf

Download (7Mb) | Preview

Abstract

Во книгата „Интерпретациски проблеми на избрани дела за клавишни инструменти од Ј. С. Бах“ од проф. д-р Милица Шкариќ, се опфатени основните проблеми на интерпретација кои се појавуваат при изведба на клавирските дел од Ј. С. Бах од нивниот оригинален текст (Urtext). Детално се разгледани артикулацијата, орнаментиката, динамиката, темпото, прсторедот и работата врз полифонија во Баховата клавирска музика. Посебен осврт е даден на „Клавирските тетратки за Ана Магдалена и Вилхелм Фридеман Бах“, малите прелудиуми, двогласните инвенции и тригласните синфонии. Книгата е создадена врз база на повеќегодишните престои на авторката во Германија, Франција и САД. Книгата е посветена на Евгениј Корољов, еден од најдобрите современи изведувачи на клавирската музика на Бах, кај кого во Хамбург авторката се усовршувала. Издавач е Музичкиот издавачки центар (МИЦ), со финансиска помош од Министерството за култура на Македонија.

Item Type: Book
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Milica Skarik
Date Deposited: 25 Dec 2014 14:24
Last Modified: 25 Dec 2014 14:24
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11822

Actions (login required)

View Item View Item