Градот Баргала од 7 до 12 в

Nacev, Trajce and Stojanov, Darko (2014) Градот Баргала од 7 до 12 в. In: Осми Цар-Шишманови дни в Самоков, 2014, Самоков, Р.Бугарија.

[img]
Preview
Text
Programa Samokov 1.pdf

Download (418Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Трајче Нацев pp.pdf

Download (2389Kb) | Preview

Abstract

Доцноантичкиот и средновековниот град Баргала е лоциран на 17 км. североисточно од градот Штип, во подножјето на планината Плачковица, на десниот брег на Козјачка река и на одалеченост од околу 3 км јужно од денешното село Долен Козјак. Од средината на 6 век, се повеќе зачестуваат аваро словенските напади, од кои не е поштеден и овој град, така после половина век, кон крајот на 6 почетокот на 7 век, градот бил потполно разорен и запален од страна на аваро словените. Најраните докази за постоењето на живот во средниот век во Баргала, се движните археолошки предмети откриени при археолошки истражувања на средновековната словенска некропола, лоцирана кај црквата Св.Ѓорѓи. Од средновековната сакрална архитектура во градот со досегашните истражувања откриени се малата црква датирана во крајот на 7 почетокот на 8 век и црквата Св.Ѓорги изградена кон крајот на 9 почетокот на 10 век. Од профаната архитектура откриени се неколку објекти и тоа во Епископиумот и во новата културна содржина во централниот дел на градот.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 26 Dec 2014 11:32
Last Modified: 29 Dec 2014 12:56
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11795

Actions (login required)

View Item View Item