Потенцијални ризиците и опасностите врз недвижното културно наследство во Ново Село

Nacev, Trajce and Veselinov, Dragan (2014) Потенцијални ризиците и опасностите врз недвижното културно наследство во Ново Село. In: Штипско научно здружение „Прв научен собир улогата на штипско Ново Село во македонската историја“, Stip, Macedonia.

[img]
Preview
Text
ПРОГРАМА Штипско научно здружение 1.pdf

Download (586Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
novo selo.pdf

Download (172Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
prezentacija Novo Selo.pdf

Download (636Kb) | Preview

Abstract

Ново Село е една од најстарите насеби во Штип. Со својата позната стара архитектура оваа населба воедно претставува и недвижно културно наследство каде дел од објектите се заштитени со закон. Меѓутоа како секое населено место и ова е подложено на ризици и опасности од елементарни непогоди. Самата карактеристична местоположба односно опколеноста со ридови, текот на река Брегалница покрај самата населба но и старата архитектура во чиј градежен состав е присутна дрвената граѓа е потенцијална опасност и ризик од појава на поплава, пожар, лизгање на земјиштето, земјотрес и сл. Ова воедно претставува и загрозување на целокупното недвижно културно наследство во Ново Село што заслужува внимание за превземање на мерки и активности со цел како би се извршило негова заштита и спасување во случај на појава од потенцијалните ризици и опасности.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Uncontrolled Keywords: Ново Село, недвижно културно наследство, ризици, опасности, заштита, спасување.
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 26 Dec 2014 11:13
Last Modified: 07 Aug 2015 07:35
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11794

Actions (login required)

View Item View Item