Стратешките ведности на воените утврдувања во доцната антика по долината на Река Брегалница

Nacev, Trajce and Veselinov, Dragan (2014) Стратешките ведности на воените утврдувања во доцната антика по долината на Река Брегалница. Историја, Здружение на историчарите на Република Македонија, 49 (1). ISSN 0579-0263

[img]
Preview
Text
Trud tn.pdf

Download (2127Kb) | Preview

Abstract

Развојот на населените места, стопанството и патните коминикации по долината на река Брегалница во доцноантичкиот период претставувале причина тој регион да влезе во воената карта на тогашната држава. Всушност тоа значело изградба на воени утврдувања кои овозможувале безбедност, одбрана и заштита на населението истопанските добра во тој дел. За нивно успешно извршување на задачите и целитетребало да исполнуваат одредни стратешки вредности. Како таква и од големо значењебила местоположбата на воените утврдувања. По долината на река Брегалница водоцноантичкиот период добрата местоположбата на ваквите видови утврдувања имовозможувала поголема ефикасност и ефективност во нивната намена односно воодбраната и заштитата на луѓето и матријалните добра.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: местоположба, доцна антика, река Брегалница, воени утврдувања
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 25 Dec 2014 10:26
Last Modified: 29 Dec 2014 12:49
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11792

Actions (login required)

View Item View Item