Напредно пребарување информации кај ERP апликации

Gicev, Gorgi (2014) Напредно пребарување информации кај ERP апликации. Masters thesis, University of Goce Delcev Stip.

[img]
Preview
Text
Gjorgi_Gicev_Magisterska_верзија м2.pdf

Download (2700Kb) | Preview

Abstract

Од голема важност во процесот на раководење на една компанија е богатството информации со кои располага компанијата да биде постојано достапно на оној на кого му е потребно. Ваквите информации се употребуваат за раководењето со работните процеси во реално време и секојдневното анализирање на податоците потребни за раководење, комуникација и контрола на процесите на компанијата. ЕРП системите, кои денес го претставуваат јадрото на информации на бизнисот на една компанија, се тема во истражувачките кругови поради постојаните потреби за нивно подобрување и редефинирање на функционалните аспекти на деловните системи. Во овој магистерски труд е прикажана практична имплементација на пребарувачка машина за постоечки ЕРП систем АртАИИС. Претставено е текст базираното пребарување како можност за побрзо и поедноставно пребарување во ЕРП системот АртАИИС, кое овозможува искористување на богатството на информации во компанискиот ИС, како за постојани, така и за ад хок и необучени корисници за увид, бизнис аналитика и сл. Евалуацијата на стандардното филтер пребарување и пребарувачката машина за дадена колекција за тестирање на информациски потреби покажува дека пребарувањето базирано на текст е полесно за користење низ ЕРП системот АртАИИС за сите типови на корисници.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Divisions: Faculty of Computer Science
Depositing User: Vaska Zdravkova
Date Deposited: 17 Dec 2014 11:06
Last Modified: 17 Dec 2014 11:06
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11759

Actions (login required)

View Item View Item