Примена на лого контролер во управување на машина абкантпреса СTO-400 од апспект на зголемување на доверливоста и безбедноста на погонот

Sarac, Vasilija (2014) Примена на лого контролер во управување на машина абкантпреса СTO-400 од апспект на зголемување на доверливоста и безбедноста на погонот. In: Втора меѓународна научна конференција „Влијанието на научно – технолошкиот развиток во областа на правото, економијата, културата, образованието и безбедноста во Република Македонија“, 30-31 Oct 2014, Skopje, Macedonia.

[img]
Preview
Text
First pages.pdf

Download (960Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Trud-2.pdf

Download (805Kb) | Preview

Abstract

Современите програмибилни логички контролери се сé повеќе присутни во електормоторните погони допринесувајќи за поголема стабилност и доверливост на истите. Во трудот е прикажана замената на релејното-контакторско (аналогно) управување со дигитално преку имплементација на програмибилен контролер од фамилијата LOGO на производителот Siemens на машина абкантпреса СТО-400 инсталирана во АД „ФАКОМ“. Трудот дава опис на софтверското решение изработено во програмот LOGO Soft Comfort V7.0. преу описот на различните режими на работа на пресата со што се добива увид и во функционалноста на логичкиот котролер LOGO 230 RCE. Програмирањето на контролерот е направено со помош на Lаdder дијаграм, чија симулција треба успешно да заврши за да истиот може да се вчита во програмибилниот контролер. Двете абкантпреси се веќе подолго време инсталирани во работната еднициа „Производство„ при АД „ФАКОМ“ со намена да работата во тандем режим на работа, односно при синхронизација на двата хидраулични системи. Принципот на работа тандем бил неуспешен уште од самото пуштање во работа на машините поради лошата синхронизација на двата толчника кои се управуваат хидраулично. Со ова современо дигитално управување на двете абкантпреси, се врши подготвка за нивна синхронизација и можност за работење во тандем врска. Покрај тоа се зголемува и доверливоста и безбедноста на работата на машините преку намалување на бројот на дефекти кои се последица на дотраениот релејно-контакторски систем на управување. Со модренизација на управувањето на двете преси се зголемува стабилноста во работата, дијагностицирањето и одстранувањето на дефектите се врши многу побрзо и полесно со што работата на машината може да се следи попрегледно и поточно.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Vasilija Sarac
Date Deposited: 11 Dec 2014 14:44
Last Modified: 11 Dec 2014 14:44
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11700

Actions (login required)

View Item View Item