Веберовата теорија за власта: типови на легитимна власт

Stojanovski, Strasko (2014) Веберовата теорија за власта: типови на легитимна власт. Годишен зборник на Правен факултет, 3 (1). pp. 155-173. ISSN 1857-8713

[img]
Preview
Text
Zbornik praven fakultet godina 3.pdf

Download (1914Kb) | Preview
Official URL: https://e-lib.ugd.edu.mk/resursi/zbornici/praven/Z...

Abstract

Макс Вебер е еден од најзначајните основачи на Социологијата со особено влијание во рамките на теоријата при дефинирањето на моќта и власта. Предмет на анализа на овој труд се идеалните типови на легитимна власт кои се темелат на традиционалните, рационалните и харизматските основи. Општествената апликативност на ваквите теоретски гледишта е во насока на Веберовата мисла, која сепак не тврди дека идеалните типови се општоприсутни и доминантни во нивниот чист облик, туку дека се препознатливи во рамките на сложените системи на владеење, притоа градејќи комплексни корелативни меѓуодноси. Клучни зборови: Макс Вебер, власт, моќ, бирократија, општествена промена.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Political Science
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Strasko Stojanovski
Date Deposited: 10 Dec 2014 10:27
Last Modified: 10 Dec 2014 10:27
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11654

Actions (login required)

View Item View Item