Заштита на правото на сопственост

Belovski, Vojo (2014) Заштита на правото на сопственост. Working Paper. Компанија Д-р Беловски - Друштво за интелектуални услуги и менаџмент консалтинг.

[img]
Preview
Text
Заштита на правото на сопственост ДА.pdf

Download (1102Kb) | Preview

Abstract

Да се проучува и истражува граѓанско-правниот институт сопственост – право на сопственост, со посебен акцент на неговата заштита е посебен предизвик и е потребен сериозен пристап. Во овој труд е разработена сопственоста како главно – матично субјективно стварно право, со посебен осврт на заштитата на правото на сопственост, која главно се врши со тужби, но и на други начини. Нормативното уредување на сопственичките тужби во правниот систем на Република Македонија е содржано во повеќе закони. Овде се разработени тужбите како што се: сопственичка тужба за поврат на стварта, тужба на претпоставениот сопственик, тужба поради вознемирување на сопственоста, тужба за заштита на сосопственоста, односно заедничката сопственост, деклараторна тужба и излачна тужба. Тужбите за промена, односно за бришење на уписите на правата во Катастарот, според едно пошироко сваќање, спаѓаат во тужбите со кои се штити правото на сопственост.

Item Type: Monograph (Working Paper)
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Vojo Belovski
Date Deposited: 10 Dec 2014 10:29
Last Modified: 04 Aug 2015 09:36
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11649

Actions (login required)

View Item View Item