Плаќање на работата

Belovski, Vojo (2012) Плаќање на работата. Годишен зборник 2012, Правен факултет, 3 (1). pp. 37-68. ISSN 1857- 8713

[img]
Preview
Text
vojo b.pdf

Download (1118Kb) | Preview

Abstract

го сочинуваат работниот однос, може да заклучи дека најважен елемент е дека работникот договорно и доброволно се вклучува во организираниот процес на работа кај работодавачот „за плата и други примања“. Основен принцип на МОТ е премисата: краен и одржлив мир може да се постигне само ако е заснован врз принципите на социјална правда. Тоа е основа на активностите на МОТ кои се темелат на принципите на еднаквост, недискриминација и намалување на сиромаштијата. Оваа забрана е утврдена и во мноштво меѓународни документи. Работникот заснова работен однос за вршење определена работа за што се здобива со право на заработувачка, односно плата и други примања (надоместоци, додатоци). Додатоците се определуваат

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Borce Janevski
Date Deposited: 09 Dec 2014 13:40
Last Modified: 09 Dec 2014 13:40
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11643

Actions (login required)

View Item View Item