Потенцијални можности за истражување и користење на гео-термалната енергија во Република Македонија

Spasovski, Orce and Spasovski, Daniel and Zlatkov, Risto (2014) Потенцијални можности за истражување и користење на гео-термалната енергија во Република Македонија. International Symposium "Energetics 2014", 1. pp. 341-351. ISSN 978-608-4764-00-7

[img]
Preview
Text
Kniga1.pdf

Download (1836Kb) | Preview

Abstract

Овој труд има за цел да укаже на недоволната искористеност на потенцијалот на геотермалната енергија во Република Македонија и предложи мерки за решавање на овој проблем. Сегашната енергетска стратегија на Република Македонија не ја третира геотермалната енергија како важен и значаен ресурс. Во Европа се поставени многу високи цели во поглед на примената на обновливите извори на енергија и намалувањето на емисијата на штетните гасови. Геотермалната енергија е најпогодна за остварување на тие цели и поради тоа е единствена од сите обновливи извори на енергија која во неколку европски земји влегла во законска обврска на користење за загревање на новите згради. Неопходно е Република Македонија колку е можно побрзо да пристапи кон освојување на својот потенцијал на оваа поле со што би се постигнале повеќе ефекти: со минимални инвестиции се постигнува максимум на инсталирана снага во многу краток временски период. се постигнува максимална енергетска ефикасност бидејќи се вложува само 25% во електричната енергија. не постои загадување и емисија на штетни гасови. се зголемува научното и технолошкото знаење. како и вработување. За поголемо користење на геотермалната енергија програмите можат да се поделат во три области: ефикасно користење на постоечките геотермални извори и дупнатини. активирање на запечатените дупнатини и интензивно користење на топлотни геотермални пумпи.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Orce Spasovski
Date Deposited: 20 Jan 2015 13:25
Last Modified: 20 Jan 2015 13:25
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11628

Actions (login required)

View Item View Item