Влијание на информационите технологии врз подобрување на конкурентноста на претпријатијата

Stojanova, Pavlina and Petreska, Lence and Gelev, Saso (2014) Влијание на информационите технологии врз подобрување на конкурентноста на претпријатијата. In: Втора меѓународна конференција „Влијанието на научно – технолошкиот развиток во областа на правото, економијата, културата, образованието и безбедноста во Република Македонија“, 30-31 Oct 2014, Skopje, Macedonia.

[img]
Preview
Text
EUBA-62Pale-Lence- Gelev.pdf

Download (1313Kb) | Preview

Abstract

Во модерната економија, претпријатијата вложуваат напори за имплементација на што подобар (поефикасен) настап на пазарот. Глобалните текови ја наметнуваат неопходноста од стратегиско позиционирање на активностите на компаниите. Денес, во споредба со минатото, е многу потешко претпријатието да заземе конкурентска позиција на пазарот. Новата технологија, влијанието на информатичкиот свет, скратениот животен циклус на производите и низа на други позначајни фактори, влијаат во драстичната промена на принципите на работење. Случајноста на успехот, денес е речиси и невозможна. Во таа смисла, компаниите мораат да вложуваат напори за дефинирање на соодветни модели прилагодени на современите стопански текови, односно тие се почесто се определуваат за изградба на современи информатички структури кои ќе овозможат полесно да се обезбеди конкурентска позиција на претпријатието на пазарот. Имено, на својата традиционална инфраструктура, компаниите ги надоградуваат елементите на е- информациите, е- трансакциите и е-односите. Клучни зборови: информациони технологии, конкурентност, претпријатија, потрошувачи, web-страници

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Saso Gelev
Date Deposited: 09 Dec 2014 10:38
Last Modified: 09 Dec 2014 10:38
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11612

Actions (login required)

View Item View Item