Можности и предизвици од влијанието на Cloud Computing врз дигиталната форензика

Pejoski, Filip and Bujar, Hiseni and Gelev, Saso (2014) Можности и предизвици од влијанието на Cloud Computing врз дигиталната форензика. In: Втора меѓународна конференција „Влијанието на научно – технолошкиот развиток во областа на правото, економијата, културата, образованието и безбедноста во Република Македонија“, 30-31 Oct 2014, Skopje, Macedonia.

[img]
Preview
Text
EUBA-55Filip,Bujar,Gelev.pdf

Download (1312Kb) | Preview

Abstract

Апстракт—Технологијата cloud computing(компјутерски облак) е брзо растечка област која е предмет на истражување, се потпира на споделувањето на компјутерски ресурси наместо на локални сервери или персонални уреди за да раководи со апликациите. Поголемиот раст во оваа област се должи на трансфер од традиционалниот модел на IT сервиси на новиот модел "облак" и присутноста на пристап до електронски и дигитални уреди. Cloud computing претставува критичен ризик и предизвик за дигиталните форензичари, но им обезбедува голем број на можности на форензичарите за подобрување на дигиталната форензика. Покрај тоа, провајдерите на "облак" сервисот и корисниците треба да воспостават соодветни форензички способности со кои би можеле да ја поддржат истрагата на криминалните активности во "облакот". Без оглед дали "облак" сервисот презентира некои технички и економски придобивки кои ветуваат, корисниците сеуште се спротивставуваат да го користат "облак" сервисот главно поради безбедносни прашања, бидејќи тоа претставува предизвик во форензичкита истрага на "облакот". Во врска со ова некои истражувања кои се направени, предлагаат решенија во форензичката истрага. Во овој научен труд, е направен чекор кон разгледување на работењето на "облакот" и анализа врз основа на наодите за да се разгледаат и земат во предвид можностите и предизвиците со кои може да се соочи дигиталната форензика на "облакот" врз основа на наодите. Клучни зборови: cloud computing, дигитална форензика, безбедност на информации, форензички предизвици;

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Saso Gelev
Date Deposited: 09 Dec 2014 10:37
Last Modified: 09 Dec 2014 10:37
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11611

Actions (login required)

View Item View Item