Мобилна автентификација на корисници со модерни криптографски методи

Sokolovski, Aleksandar and Gelev, Saso (2014) Мобилна автентификација на корисници со модерни криптографски методи. In: Втора меѓународна конференција „Влијанието на научно – технолошкиот развиток во областа на правото, економијата, културата, образованието и безбедноста во Република Македонија“, 30-31 Oct 2014, Skopje, Macedonia.

[img]
Preview
Text
EUBA-48Sokolovski-Gelev.pdf

Download (1577Kb) | Preview

Abstract

Овој труд ги истражува методите на критпографија и силна автентификација кај корисниците на мобилните телефони, што во денешно време станува еден од главните предизвници со оглет на зголемување на бројот на интернет овозможените мобилните телефони и зголемената употреба за секојдневни активности и мобилни е-плаќања.Примарните цели (objective) е да се истражи и верифицира дали користењето на модерни начини на автентификација на мобилни корисници со користење на модерни криптографски методи како на пример: Силна автентификација (Strong Authentication), мобилна автентификација, НФЦ (Near Feld Communiucaton), ОБЦ (On-Board Credentials), СМС-ОТП (SMS – One Time Password), ќе ја зголеми безбедноста на мобилните телефони.Главна цел е да се одредни најдобрата комбинација на криптографски алатки за зголемента безбедност на афтентификација на корисниците на мобилните телефони. Ова ќе биде постигнато со тестирање на критпографските методи и предлог протоколи со користење на NS-3 мрежниот симулатор.Добиените резултати и донесените заклучоци од анализата можат да послужат како водич за креирање на следната подобра генерација на интернет овозможени мобилни телефони. Клучни зборови:Силна автентификација , мобилна автентификација, НФЦ, ОБЦ, СМС-ОТП.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Saso Gelev
Date Deposited: 09 Dec 2014 10:33
Last Modified: 09 Dec 2014 10:33
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11610

Actions (login required)

View Item View Item