Мониторинг и процесирање на сеизмички сигнали користејки Labview

Zlatev, Zoran and Golubovski, Roman and Gicev, Vlado (2014) Мониторинг и процесирање на сеизмички сигнали користејки Labview. In: Втора меѓународна научна конференција „Влијанието на научно – технолошкиот развиток во областа на правото, економијата, културата, образованието и безбедноста во Република Македонија“, 30-31 Oct 2014, Skopje.

[img]
Preview
Text
[EUBA2014] 2 - Golubovski.pdf

Download (1520Kb) | Preview
Official URL: http://www.euba.edu.mk

Abstract

Во изминатите три или четири декади технологијата има експоненцијален раст во секое поле на истражување. Различни типови на алгоритми се користат за секој одговор на природата или катастрофа и истражувачите преку целото време даваат напори за подобрување на овие алгоритми. Комплексни нумерички решенија се развиени за истражување на природните катастрофи како што се земјотресите. Овие решенија ни даваат на нас подобар пристап кон карактеристиките на една сеизмичка побуда и најважно, вредна информација на тоа како таа сеизмичка побуда работи, енергијата која ја произведува и штетата која може да ја предизвика во едно такво движење на тлото. Алгоритмите за истражување на овие сеизмички бранови се преку целото време подобрувани како што се подобрувани и компјутерите. Исто така, високо развиени процесирачки апликации се произведени за да се забрза работата на истражувачите и во исто време да се зголеми точноста со значително големо намалување во времето искористено за процесирање. Една таква апликација која е користена при истражувањето во овој труд е Labview. Главната поента е да се присоберат што повеќе информации од било која сеизмичка побуда и притоа да се анализираат и проучат за да се што подобро дознае како работи сеизмичкиот бран. Можеби со анализа на високо процесирање ние можеме некако да ја „наслушнеме“ земјата од аспектот на сеизмичките побуди. Во овој труд се опишани некои од техниките користени за истражување на критичните карактеристики на таква природна катастрофа.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Civil engineering
Natural sciences > Computer and information sciences
Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Divisions: Faculty of Computer Science
Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Roman Golubovski
Date Deposited: 09 Dec 2014 10:29
Last Modified: 09 Dec 2014 10:29
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11609

Actions (login required)

View Item View Item