Дизајн и анализа на експеримент со употреба на Labview

Zlatev, Zoran and Golubovski, Roman and Gicev, Vlado (2014) Дизајн и анализа на експеримент со употреба на Labview. In: Втора меѓународна научна конференција „Влијанието на научно – технолошкиот развиток во областа на правото, економијата, културата, образованието и безбедноста во Република Македонија“, 30-31 Oct 2014, Skopje.

[img]
Preview
Text
[EUBA2014] 1 - Golubovski.pdf

Download (1665Kb) | Preview
Official URL: http://www.euba.edu.mk

Abstract

За да се направат истражувања врз основа на проблеми од висок ранг, многу често користиме експерименти со исти услови како вистинскиот проблем. Нормално, експериментот е со намалени пропорции, и, ако условите се доволно прецизни како што е во реалноста на проблемот, решението е многу доверливо. Конкретната област во која сакаме да направиме напредок од повисок ранг на научно поле е истражувањето на сеизмичките бранови користејки модели и експерименти од архитектурата и изминатите оштетувања на градбите поради сеизмичките побудувања. Во овој труд е користенa платформата Labview за симулација на сеизмички бран и донесување на заклучоци базирани на моќта и фреквенцијата на тој бран. IIR филтер е искористен за потенцирање на некои карактеристики на бранот. Низ минатото, многу од сеизмичките побудувања биле мерени и било прикажувано каков тип на штети имаат истите предизвикувано. Ние ќе споменеме некои примери на природни катастрофи и притоа ќе покажеме дека секоја градба се однесува различно на еден исти сеизмички бран. Поентата е да се направат добри претпоставки во иднина, базирани на секоја градба во случај на најлошото сценарио. Она кое сакаме да го потенцираме како важно во овој експеримент исто така е дека мораат да се земаат сите сеизмички побудувања со иста сериозност а не само оние со поголема магнитуда.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Civil engineering
Natural sciences > Computer and information sciences
Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Divisions: Faculty of Computer Science
Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Roman Golubovski
Date Deposited: 09 Dec 2014 10:28
Last Modified: 09 Dec 2014 10:28
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11608

Actions (login required)

View Item View Item