Фолклорните елементи во Суита бр.1, од балетот „Лабин и Дојрана“ на композиторот Трајко Прокопиев

Gavrilovski, Goce (2014) Фолклорните елементи во Суита бр.1, од балетот „Лабин и Дојрана“ на композиторот Трајко Прокопиев. In: Музичкo-научна манифестација „Струшка музичка есен“, 12-14 Sept 2014, Struga, Macedonia. (Unpublished)

[img] Text
СМЕ 2014 финална програма (1).doc

Download (366Kb)
[img] Slideshow
сме-14.ppt

Download (12Mb)

Abstract

Композицијата Суита бр.1, од балетот „Лабин и Дојрана“, на композиторот Трајко Прокопиев претставува циклична форма и содржи осум составни дела, кои се различни по карактер, темпо, оркестрација и други особености. Делото се базира врз обработка на народни теми преку стилизација на фолклорните елементим каде одредени фолклорни теми се полесно препознатливи, некои составни мотиви наликуваат на оригинална народна песна, додека други само наговестуваат или содржат фолклорни идиоми. Во трудот ќе се издвојат покарактеристични места избрани од партитурата на делото, со објаснување за присутноста на фолклорните елементи и начинот на нивната примена.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Goce Gavrilovski
Date Deposited: 05 Dec 2014 13:53
Last Modified: 05 Dec 2014 13:53
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11582

Actions (login required)

View Item View Item