Меѓукултурни истражувања на говорните чинови

Kusevska, Marija (2014) Меѓукултурни истражувања на говорните чинови. Годишен зборник 2014 - Филолошки факултет, УГД - Штип, 5. pp. 43-53. ISSN 1857-7059

Full text not available from this repository.
Official URL: https://e-lib.ugd.edu.mk/resursi/zbornici/filolosk...

Abstract

Овој труд претставува преглед на меѓукултурните истражувања на говорните чинови во Македонија. Во него се претставени контрастивните истражувања на говорните чинови за изразување барање, заблагодарување, приговарање, извинување и несогласување во македонскиот и во англискиот јазик. Посебен осврт се дава на принципите кои можат да доведат до различно обликување на говорните чинови и употреба на различни комуникациски стратегии во јазиците, воопшто, и посебно во македонскиот и во англискиот јазик. Со оглед на говорните чинови коишто се разгледуваат, како клучни се наведуваат перцепцијата на ситуацијата, перцепцијата на општествените фактори, сфаќањето за лицето и видовите учтивост. Од овие фактори зависат директноста во изразувањето и изборот на јазичните средства во комуникацијата.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Kusevska
Date Deposited: 02 Dec 2014 09:38
Last Modified: 02 Dec 2014 09:38
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11571

Actions (login required)

View Item View Item