Важноста на интеракцијата во наставата по странски јазици

Daskalovska, Nina and Ivanovska, Biljana (2014) Важноста на интеракцијата во наставата по странски јазици. Годишен зборник 2014 - Филолошки факултет, УГД - Штип, 5. pp. 169-182. ISSN 1857-7059

[img]
Preview
Text
Важноста на интеракцијата во наставата по странски јазици.pdf - Published Version

Download (1938Kb) | Preview
Official URL: https://e-lib.ugd.edu.mk/zbornici.html

Abstract

Потрагата по најдобрите начини за учење на странски јазици резултира во многу теории, методи и приоди. Современите трендови во наставата се фокусираат на комуникативните приоди чијашто цел е развивање на комуникативната компетенција како главна цел на учењето на јазици. Многу лингвисти се согласуваат дека ако целта на програмите за учење странски јазици е развивање на комуникативните вештини, тогаш таа цел треба да се постигне преку комуникација во училницата. Според тоа, интеракцијата во училницата е основниот предуслов за развивање на јазичните знаења и способности на учениците. Во овој труд се дава преглед на истражувањата во оваа област и се дискутира за важноста на интеракцијата во наставата, видовите на интеракција и начините на развивање на интерактивните вештини.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Nina Daskalovska
Date Deposited: 01 Dec 2014 09:50
Last Modified: 01 Dec 2014 09:50
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11533

Actions (login required)

View Item View Item