Поетско-прозното творештво за деца на Фахри Каја

Celik, Mahmut and Denkova, Jovanka and Ivanovska, Biljana (2014) Поетско-прозното творештво за деца на Фахри Каја. Годишен зборник 2014 - Филолошки факултет, УГД - Штип, 5 (5). pp. 97-101. ISSN 1857-7059

[img]
Preview
Text
mahmut.pdf

Download (1988Kb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/YFP/article/view/91...

Abstract

Во овој труд се разгледува општото творештво на Фахри Каја. Тој е претежно публицист, потоа книжевен критичар и истражувач на историското минато на Турците во Р.Македонија. Познат е и како составувач на антологиски избори, преведувач и учебникар. Меѓутоа, слободно може да се каже дека во неговото творештво, расказите за деца заземаат централно место.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 28 Nov 2014 14:08
Last Modified: 28 Nov 2014 14:08
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11501

Actions (login required)

View Item View Item