Масовни отворени онлајн курсеви (МООК)

Petkovska, Bisera and Delipetrev, Blagoj and Zdravev, Zoran (2014) Масовни отворени онлајн курсеви (МООК). Воспитание - списание за образовна теорија и практика, 9 (13). pp. 95-103. ISSN 1857- 8705

[img]
Preview
Text
819-1509-1-PB.pdf

Download (4042Kb) | Preview

Abstract

Во трудов дискутираме за новиот тренд во образованието, така наречените масовните отворени онлајн курсеви (МООК). МООК се курсеви кои се наменети за неограничен број на корисници, најчесто се бесплатни и се достапни исклучиво преку Интернет. Се смета дека МООК произлегле од таканареченото ОЕР движење, односно движењето на отворени едукациски ресурси и се промовирани на УНЕСКО форум во 2002 година. Со примената на овие курсеви се диференцираат два типа: кМООК и хМООК. Досега се развиени повеќе платформи за поддршка на ваквите курсеви, со што е започнато нивно помасовно користење. При реализацијата на курсевите се утврдени извесни предности и недостатоци, но сепак за уште поголема примена постојат доволен број фактори за мотивација и на студентите и на професорите.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Computer Science
Depositing User: Zoran Zdravev
Date Deposited: 26 Nov 2014 10:37
Last Modified: 26 Nov 2014 10:37
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11475

Actions (login required)

View Item View Item